Ser mig om i min lilla stadPassar på i naturen att blogga. Hemma  är det värre. Finns ingen internet då GB går åt på en gång.  Men just nu är jG på en skönpromenad nere vid gröndalsviken som det kallas för.  Och njuter av skön sjöbris och sol.  Nu ska jag snart vandra vidare   Men jag lovar jag njuter av varje sekund.   Känner mig inte ens ensam. Jag var ju rädd för det.   Önskar bara jag hade en bra kamera finns mycket att fota här 
Allmänt | | Kommentera |

Mitt dockskåpBörjat bli ett hem. Med hjälp av mina gulliga ungdomar. De satt upp gardiner och fixade så mina tavlor kom upp. De gillar att inreda mitt lilla hem vilket jag är mycket tacksam över. Tack även min vän Carina och son. Som hjälpte mig att kånka och bära samt köra  hit mina saker ni är guld värda.   Gamla nynäsbor har kommit förbi. Och frågat om de kunde komma in och titta. Och visst fick de det. En äldre man  95 år berättade huset historia för mig. Som byggdes 1935. Som Konsum-butik sen blev det en elaffär elkjedjan. Min lägenhet var brödbutiken.  Inte kunde han tro sina ögon. Att detta fula  rivfärdiga hus helt förvandlades till ett bostadshus med vackra fönster och bostäder.   Jag tänkte att vad trevligt för dem att de fick stilla sin nyfikenhet. Så jag lovade farbrorn att när jag fick ordning här så kunde han komma in på fika så han kunde berätta mer om sitt Nynäshamn.   Idag ska jag gå  runt omgivningen lite och kolla runt. 
Allmänt | | Kommentera |

En promenad i gamla Djurgårdsstaden

Djurgårdstaden kyrka  från 1800
Underbar fläder
 

Djurgårdsbageriet, i hörnet Breda gatan/Långa gatan, är ett putsat tvåvåningshus. Bageriet uppfördes år 1852 efter stadsarkitekt Axel Nyströms ritningar. Byggherre var bagare Johan Thiel. Senaste renoveringen genomfördes år 2011. Hela huset är idag en privat bostad.

 En vacker gamal pump där det hämtades vatten ifrån
Långa gatan är den längsta gatan i kvarteret, den är 150 meter lång och löper parallellt med Beckholmsvägen. I dess nordvästliga ände finns Gröna Lunds gamla huvudentré.
Underbar stenläggning
Avslutade med en god lunch på en liten fin krog som har varit en gamal skrot upplag kallas  Skroten
 
 
 
 

DJURGÅRDSSTADENS HISTORIA

Djurgårdsstaden kallades förr Båtsmansstaden. Vid svenska örlogsflottans förflyttning 1646-47 från gamla Skepps-Holmen (Blasieholmen) till nya Skeppsholmen (Johan III:s Lustholme) väcktes tanken på att grunda ett hospital för sjuka och uttjänta båtsmän. Man tror att Djurgårdsstadens uppkomst kan härledas till det Kungliga brev från drottning Christina, den 31 oktober 1646, som behandlar detta ärende. Brevet hade följande lydelse:

 

De första husen i Djurgårdsstaden
Den första bebyggelsen bestod av fjorton små hus som beställdes från Åland. Stugorna anlände till Stockholm år 1668 och sattes upp på den plats där nuvarande Allmänna gränd gränsar till Stora vägen där de fungerade som sjukstugor för båtsmän. Därför anses årtalet 1668 vara året då Djurgårdsstaden uppstod.

 

 

Teten är tagen från Källa: Henrik Alm: ”Djurgårdsstaden – en trehundraårig idyll”

 

 
Allmänt | | Kommentera |
Upp